Vas-kiegészítők és fejfájás

Egy kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítása megfelelő mennyiségű vitamint és tápanyagot biztosít a szervezetnek, de bizonyos egészségügyi feltételekhez ásványi kiegészítők, például vas szükséges. Azonban a túlzott vas a vérben és a testben olyan mellékhatásokat hordozhat, mint a hasmenés vagy székrekedés, hányinger, hányás és fejfájás. Ha vasalvadékot szed és fejfájást tapasztal, beszéljen orvosával a vér vasszintjének ellenőrzéséről.

Funkció

A vörösvérsejtekben jelen van a vas, és felelős azért, hogy oxigént szállítson a test minden sejtje számára. A vas elengedhetetlen az izmok oxigénellátásának biztosításához, valamint a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemhez. Ezenkívül a vas ásványi anyag az ásványi anyagokat előállító kémiai reakciókban.

Okoz

Az ásványi hiányosságok és túlterhelések által okozott fejfájás gyakori. Az Illinois-i Egyetem Orvosi Központja szerint nehéz túl sok vasat kapni az élelmiszerforrásokból. A vas kiegészítők azonban mérgező hatásúak lehetnek, ami vas-okozta fejfájást, émelygést, szédülést és fáradtságot eredményezhet.

ajánlások

Az étrendi vas minősül hemnek és nem hemnek. A hemagvas jellemzően húst, májat, osztrigát, halat és baromfit tartalmaz, és a szervezet könnyedén emészthető. A nem heme vasforrások diófélék, magok, hüvelyesek és zöld leveles zöldségek. A C-vitamin segíti az ilyen típusú vas felszívódását. Az ajánlott napi vasbevitel az életkor és a nem szerint változik. Ha kiegészíti az étkezési vasbevitelt, a National Anemia Action Council azt javasolja, hogy a kiegészítés narancslével vagy C-vitamin ital növelje a vas abszorpciót.

kezelések

A vas-kiegészítők által okozott fejfájás a hemochromatosis nevű genetikai rendellenességet jelezheti. Ezzel a feltétellel veszélyeztetheti a szervezet képes a vasfelszívódás szabályozására. Ezért a táplálkozás megváltozása javasolt. A kezelőorvos alacsony vasalatti étrendre helyezi Önt, és megszünteti az összes kiegészítést, beleértve a vasat, amelyet szed.

figyelmeztetések

A vas-toxicitás súlyos állapot, amely sok embert érint, és akár halálhoz is vezethet. Dr. Ronald Hoffman szerint a vas-túlterhelés tünetei közé tartozhat a megnagyobbodott máj, a testszőrzet elvesztése, az impotencia, az ízületi betegségek és a letargia. Ha nem kezelik, a szívbetegségek, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás és a májrák kockázata nő. Forduljon orvosához, és állapítsa meg, hogy elegendő lesz-e a napi étrendből, mielőtt hozzáadna egy vas kiegészítőt.