Van-e jó adag koffeinmentes italok a kemoterápia során?

A kemoterápia a rákos megbetegedések egyik típusa, amely a rákos sejteket célozza és roncsolja. A kemoterápiás gyógyszerek számos típusát minden egyes rák típusra szabják, és mindegyikhez bizonyos mellékhatások társulnak. Lehet, hogy megváltoztatja a diétát kemoterápiás kezelés alatt. A koffeinmentes italok, mint a kávé, megfelelő italválasztéknak számítanak egyes embereknél a kemoterápia során, bár fontos, hogy beszéljen orvosával az étrendre vonatkozó iránymutatásokról vagy korlátozásokról az Ön speciális gyógyászati ​​állapotára és kezelésére vonatkozóan.

folyadékok

A Pittsburgh-i Egyetem Rákkutató Intézete szerint a kemoterápiás kezelések során fontos a folyadékbevitel növelése. A rákkezelések során a kiszáradás elkerülése érdekében legalább 8 8 grammos folyadék adagját naponta, az American Cancer Society ajánlja. Jó folyadékok a kemoterápia során a víz, a gyümölcslé, a tej és a koffeinmentes italok, például a kávé, a tea és a kóla esetében, az UPCI szerint. Míg a kutatók úgy vélték, hogy a koffein vizelethajtó volt, és ezáltal hozzájárulhat a kiszáradáshoz, a koffein ital formájában nem okoz dehidrációt. Ezért mindaddig, amíg a koffeinfogyasztást mérsékelté teszed, a koffeinmentes italok fogyasztása segíthet a kemoterápiás kezelés során hidratálni.

Mellékhatások

Bár a koffeinmentes italok segíthetnek növelni a folyadékbevitelt a kemoterápia során, előfordulhat, hogy elkerülheti a koffeinmentes italokat, ha súlyosbítja a kezelési mellékhatásait. Például a Chemocare.com szerint a koffeinmentes italok, például a kávé, az erős tea és a szóda súlyosbíthatja a kemoterápia mellékhatásaként jelentkező hasmenést. A kávé illata és íze szintén zavaró lehet azok számára, akiknek a kemoterápia miatt émelygésük vagy ízük és szaguk megváltozása tapasztalható. Ha kemoterápiás kezeléssel összefüggő álmatlanságot szed, a koffein 5 óra elteltével kerülje el az UPCI tanácsát. Ha a kemoterápia során étvágytalanságban szenved, orvosa tanácsot kérhet Öntől étkezés közben, pl. Gyümölcslé vagy forró csokoládé, az alacsony kalóriatartalmú italok, például kávé vagy tea helyett.

Kutatás

Néhány kutatás szerint a koffein növelheti a kemoterápia terápiás hatásait. A “Rákellenes kutatások” 2007. szeptember-októberi számában közzétett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ha a kemoterápiát a magas fokú lágyszöveti sarcomában szenvedő betegek mellett adják be, a koffein kedvező kemoterápiás kimeneteleket és ötéves túlélési eredményeket eredményezett. Az ugyanazon folyóirat 2008. májusi-júniusi száma azt állapította meg, hogy a koffein magas koncentrációi növelték a kemoterápiás gyógyszer ciszplatin daganatellenes hatását patkányokban, csontrákban. A koffein antioxidáns hatásokat mutatott – a rák kialakulásában szerepet játszó sejtkárosodás elleni védelem – állatkísérletekben, ideértve a “Farmakológia, biokémia és viselkedés” című, 2011 júniusában publikált kutatásokat is, amelyek mind a kávét, mind a koffeint arra a következtetésre jutották, hogy javították az antioxidáns rendszereket A patkány agyának. További klinikai kutatásra van szükség, mielőtt az orvosok konkrét ajánlásokat fogalmazhatnak meg a koffein és a kemoterápia tekintetében.

szempontok

Az American Cancer Society szerint egyes rákbetegeknek esetleg korlátozniuk kell a folyadékbevitelt orvosi okból, és ezért az orvos utasításai szerint korlátozzák a teljes folyadékbevitelt, beleértve a koffeinmentes italokat. A társadalom azt is megjegyzi, hogy általában csökkenteni kell az alkoholmentes italokat és egyéb koffeinmentes italokat a hozzáadott cukorral a rákkezelés során, mivel helyettesíthetik a tápláló italok választékát és súlygyarapodást okozhatnak, ami befolyásolhatja a rákos megbetegedéseket. A nagy mennyiségű zsírt tartalmazó kevert kávéitalok szintén hozzájárulhatnak az elhízáshoz, és ezzel hátrányosan befolyásolhatják a rákterápia kimenetelét. Határozza meg vagy szüntesse meg az alkoholtartalmú italokat, beleértve a koffeinmentes italokat, amelyek szintén tartalmaznak alkoholt, a kemoterápia során.