Különféle zöldségek listája

Egyél a zöldséged – ez olyan szabály, amelyet valószínűleg hallott, mivel gyermek voltál, de még mindig nem lehet felnőttként követni. Tény, hogy az amerikaiak kevesebb mint egynegyede elfogyasztja az ajánlott napi öt adag gyümölcsöt és zöldséget, a CDC Behavioral Risk Factor Surveillance System 2009-es adatai szerint. Mégis, a veggie aversion leküzdése azért fontos, mert ezek az ételek nyújtanak tonna vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat. Általában alacsony a kalória és a zsír, így nagyszerű táplálkozási kedv. A zöldségben gazdag táplálkozás előnyeinek újragondolása meggyőzheti Önt, hogy töltse ki a tányérját ezekkel a színes ételekkel a kertből.

A sötétzöld zöldségek közé tartoznak a brokkoli, a spenót, a kelkáposzta, a kékes zöldek, a fehérrépa zöldek, a mustár zöldek, a bok choy és bizonyos sötét saláta, például a romaine. Ezek a zöldségek a legfontosabbak közé tartoznak az Ön étrendjében, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint. Vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, beleértve a szálakat, a káliumot, az A-vitamint és a C-vitamint. Különösen a spenót a vas és a ftalát jó forrása, továbbá mustár zöldje is ajánlott a folsavtartalmukhoz. Reproduktív korban.

A sötétzöld zöldségek mellett a narancssárga vagy sárga zöldségek is nagyon ajánlottak az étrendbe való felvételhez. Ezek közé tartozik az édesburgonya, sárgarépa, sütőtök és különböző típusú squash, beleértve a makkot és a butternut. A sötétzöld zöldségek ugyanazon tápanyagai mellett, ezek a zöldségek tartalmaznak antioxidánsokat, amelyek élénk színeket adnak nekik. Ezek a karotinoidok szerepet játszhatnak számos rákos megbetegedés megelőzésében, az American Dietetic Association szerint.

A hüvelyesek – többek között a fekete, a vese, a pinto, a sötétkék és a garbanzo bab – köztudottan jó fehérje és rostforrás. Néhány borsófajta is ebben a növényi kategóriában van, például a split borsó és a fekete szemű borsó. Tény, hogy olyan sok tápanyagot tartalmaznak, mind a zöldség-, mind a fehérje-élelmiszer-csoportban az USDA csoportosítják őket. Szárazbab és borsó is jó forrása a folsav, kálium, vas és cink.

A keményítőtartalmú zöldségek, zöldborsó, kukorica és lima babok. A lombababot néha néha vajnak nevezik egyes régiókban. Ez a kategória talán az egyik legnépszerűbb zöldséget is magában foglalja: a burgonyát. A keményítő ételek az összetett szénhidrát kategóriába tartoznak. A burgonya jó forrás a C-vitamin és a kálium. Ne feledje, hogy az egyik legfontosabb probléma, amikor a keményítőtartalmú zöldségekről van szó, hogyan készítse el őket. A vajat és a sült krumplit tartalmazó kukoricát nem szabad egészséges módon bevinni étrendjébe.

Sok zöldség nem illik az előző négy kategóriába, mert eltérő táplálkozási tartalommal rendelkezik. Mindezek az élelmiszerek a “másik” kategóriába esnek – és a lista kiterjedt. Példák: hagyma, paprika, káposzta, paradicsom, articsóka, gomba, cukkini és zöld vagy lóhere, sok más közül. Sok élelmiszer kínál táplálkozási előnyöket, és az egészséges táplálék részét kell képeznie. A káposzta és a paprika például jó forrás a C-vitamin számára. A paradicsom C-vitamint és káliumot is tartalmaz. A likopin tartalmát szintén nyilvánosságra hozták, a likopin antioxidáns, amely segíthet megelőzni a vastagbélrákot az American Dietetic Association szerint.

Sötét Zöldek

Deep Orange és Sárga Veggies

Szárazbab és borsó

Starchy Veggies

Egyéb zöldségek