A gyorsan emésztő szénhidrátok listája

Gyorsan emésztő szénhidrátok hatásosak az edzés után, segítenek az izmok kimerült glikogén tárolóinak feltöltésében, vagy edzés előtt, ha gyors energiát igényelnek, de nincs ideje étkezésre. Szintén magas glikémiás indexű szénhidrátként ismeretesek, a gyorsan emészthető szénhidrátok számos formában jönnek létre, amelyek természetes, egészséges ételeket és feldolgozott vagy csomagolt élelmiszereket tartalmaznak. Az élelmiszer glikémiás indexe azt jelzi, hogy milyen gyorsan növeli a vércukorszintet étkezés után. A magas glikémiás indexű ételek nagyon gyorsan gyorsan tágítják a vércukorszintet, ezért adnak ilyen energiát.

Menj a gabonával

A fehér kenyér és a fehér rizs jó eredetűek a gyorsan emésztő szénhidrátok számára. Míg az egész gabonás társaik jóval alacsonyabb GI profilokat kapnak, ez a két lehetőség azonnal gyors energiatermelést biztosít. Fél csésze párolt fehér rizs 103 kalóriát és 22 gramm szénhidrátot tartalmaz. Egy gramm szénhidrát tartalmaz négy kalóriát, így a kalóriák közül 88 származik a rizs szénhidráttartalmából. Egy darab fehér kenyér 74 kalóriát és 14 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy ezekből a kalóriákból 56-ból származik.

Enni a veggit

A gyümölcsök és bizonyos zöldségfélék gyorsan emésztő szénhidrátot tartalmaznak. A legjobb magas glikémiás indexek közül a banán, a szőlő, a görögdinnye, a dátum és az őszibarack. Vigyázzon az alma, a grapefruit, a körte és a szilva szilva, amikor gyors energia-javítást keres, mivel ezek mind lassan felszabaduló szénhidrátok. A magas glikémiás indexű zöldségek közé tartozik a zöldborsó, a paszternák, a fehér burgonya, az édesburgonya és a jams.

Chow Down on Cereal

Sok gabona gyorsan emésztő szénhidrátot tartalmaz, és ezek kényelmes és gyors élelmiszerforrás. Az amerikai Diabetes Egyesület szerint az őrölt pelyhek, a kukoricapehely, az instant zabliszt és a pirított rizs gyors energiaütést adnak. Ha gyümölcsléjét vagy tejet felveszed a gabonádhoz, vagy ha az italt iszik, még több szénhidrátot kapsz az ételedbe. Az egyéb, magas GI szintű reggeli jellegű ételek például a bagel, a rizs sütemények és a sós kekszek.

Snack takarékosan

A snack ételek jó hírnévnek örvendenek a gyorsan emésztő szénhidrátokban, ezért nagyon sokat járulnak hozzá a nehéz övekhez. Ezeket az ételeket szűkösen kell használni. Annak ellenére, hogy gyors, könnyű forrása van a magas GI-szénhidrátoknak, nem sok a rost vagy egyéb tápanyag. Cukorka, csokoládé, kukorica, burgonya, kekszek és sütemények, energetikai rudak, desszertek, mint a fagylalt és a fagyasztott joghurt, valamint a tápióka vagy a rizstermékek nagyon magasak a gyorsan emésztő szénhidrátokban.