Normál kalciumszint a vérben

A kalcium a szervezetben a legelterjedtebb ásvány. Egy átlagos felnőtt esetében körülbelül 15 g kalcium van minden 1 kg testsúlyhoz. Ez átlagosan körülbelül 1 kg teljes kalciumot tartalmaz egy átlagos méretű felnőtt számára. Ennek a kalciumnak kilencvenkilenc százaléka van a csontban. Az emberi szervezetnek gondoskodnia kell a kalcium napi bevitelének és a vizeletben a kalcium kiválasztásának óvatosan kiegyensúlyozott kölcsönhatására a normális teljes test kalcium fenntartása érdekében.

Normál szintek

Az egész test kalciumtól eltérően a mért szérum kalcium csak 8,5-10,5 mg / dl. Ez azért van, mert a test kalciumraktárainak túlnyomó többsége zárva van a csontokban. Egyetlen szerény eltérés a normál szérum kalciumszintek viszonylag szűk tartományában a hiper- vagy hipokalcémia jeleit és tüneteit eredményezi, állítja a Ganong orvosi élettani vizsgálata.

Funkciók

Pound font, a szervezetben lévő kalcium túlnyomó többsége a csontrendszer erőssége és támogatása érdekében működik. Ez a kalcium jelenléte okozza, hogy a csontok a röntgensugáron fehérnek tűnnek. A szérumban és a szervezet sejtjeiben keringő kalcium viszonylag kis mennyisége számos elektrokémiai funkciót szolgál. Leginkább a kalcium szükséges az izomösszehúzódáshoz és a különböző neurokémiai jelátvitelhez.

homeosztázis

A szérumban a kalcium egyensúlya a parathormon vagy a PTH hatásán keresztül megmarad. A PTH kiválasztódik a mellékpajzsmirigyben, alacsony szérum kalciumszintre reagálva. Ez a homeosztázis növeli a kalciumszintet a csont lebontásával és az ásványi boltok kibocsátásával. Emellett növeli a kalcium vesék általi felszívódását és a bélben a kalcium felszívódását. Az emelkedett kalciumszintek stimulálják a kalcitonin hormont, hogy gátolják a csont lebomlását, ami a kalcium nagyobb tárolását eredményezi a csontrendszerben.

A hypercalcaemia

A szérum vagy a hypercalcaemia emelkedett kalciumszintje tipikusan tünetmentes, amíg a kalciumszint 12 mg / dl fölé emelkedik. A legvalószínűbb okok a mellékpajzsmirigy hormon vagy rák emelkedett szintje. A “Tintinalli Emergency Medicine” szerint a hypercalcaemia tünetei homályosak, és magukban foglalhatják az általános gyengeséget, zavarodottságot, csontfájdalmat, szívritmuszmiákat, fogyást és veseköveket. A kezelés a rehidráció és a gyógyszerek köré szerveződik, hogy fokozza a kalcium eltávolítását a vese által, és csökkenti a kalcium mozgósítását a csontokból.

hypocalcaemia

Az alacsony szérum kalciumszintek – a “Harrison’s Internal Medicine Principles” szerint, csak olyan súlyos betegeknél találhatók meg, akiknél veseelégtelenség, sokk vagy szepszis áll fenn. Ezeket számos gyógyszer, például diuretikumok és görcsroham elleni szerek okozhatják. A hipokalcémia klasszikus kezdeti tünete a száj vagy az ujjhegyek körüli bizsergő érzés. Az izom összehúzódását okozhatja stimuláláskor, például vérnyomásmérés közben. A kezelés tipikusan olyan egyszerű, mint a szájon át történő kalcium kiegészítés.