Normál ésa szulfát szintje a férfiakban

A DHEA-szulfát, amelyet formálisan dehidroepiandroszteron-szulfátnak neveznek, egy férfi nemi hormon, amelyet férfiak és nők mellékvese mirigyében termelnek. A hormon vérszintjét néha mérik a mellékvese funkció és az egészség megítéléséhez. A férfiaknál a DHEA-szulfát normál szintje a vizsgált személy korától függ.

DHEA szulfát alapjai

A DHEA-szulfát az androgéneknek nevezett hormonosztályhoz tartozik, az Amerikai Klinikai Kémiai Laboratóriumi Testületek Online Testülete szerint. A pubertás során segít a férfi másodlagos szexuális jellemzők kialakulásában, így a hangnövekedésnek és az arcszőrzet növekedésének. A szervezet a DHEA-szulfátot is átalakítja az androgének erősebb formáihoz, például androsztén-diont és tesztoszteront. A nőknél a hormon ösztrogéngá alakulhat át. A mellékvese mellett a kisméretű DHEA-szulfát termelés a férfi herékben és a női petefészkekben történik.

Normál szintek

Ha 18 vagy 19 éves férfi vagy, a DHEA-szulfát szintje normálisan 145 és 395 mikrogramm közé esik a deciliterenként, az Amerikai Egyesült Államok Orvosi Könyvtára Medline Plus szerint. A 20. és 29. életévüket betöltött egyedek normál tartománya 280-640 mikrogramm / deciliter. A 30 és 39 év közötti hímek 120 és 520 mikrogramm / deciliter normál DHEA-szulfáttartományban vannak, míg a 40 és 49 év közötti hímek 95-530 mikrogramm / deciliter normál tartományban vannak. 50 és 59 évesek, a normál DHEA-szulfát szintje 70 és 310 mikrogramm / deciliter között van. A 60 és 69 év közötti férfiak normális tartománya 42-290 mikrogramm / deciliter, míg a 69 éves és idősebb férfiak normális tartománya 28-175 mikrogramm / deciliter.

Rendellenes eredmények

Ha magas a DHEA-szulfát szintje az életkor és a nem szerint, akkor potenciálisan súlyos egészségi állapota lehet, mint például mellékvese-daganat, mellékvese-rák vagy felnőttkori hyperplasia, a Lab Tests Online jelentések. Az alacsony DHEA szintek jelezhetik a mellékvesék diszfunkciójának vagy az agyalapi mirigy kis kimenetelének jelenlétét. Sok esetben a DHEA-szulfát emelkedés nem okoz semmiféle külső betegségtáblát a férfiaknál. Az orvosa azonban rendelhet DHEA-szulfát tesztet, ha gyanítja a mellékvese működésével kapcsolatos problémákat. Használhat DHEA-szulfát tesztet is, hogy megkülönböztesse a mellékvesékben az androgén szekrécióhoz kötődő állapotokat és a herékben lévő szekrécióhoz kapcsolódó feltételeket.

DHEA szulfát a nőknél

A férfiakhoz hasonlóan a nők DHEA-szulfátszintje az életkorától függően változik, a Medline Plus jelentései. A férfiaknál fellépő okok mellett a nő is tapasztalhat DHEA-szulfát emelkedést, ha polycystás petefészek-szindróma vagy PCOS. A nők emelkedésének potenciális jelei közé tartozik a pattanások, a férfi fizikai jellemzőinek és a meddőség kialakulása.

szempontok

Ha kóros DHEA-szulfátszintje van, orvosa tipikusan további vizsgálatokat végez a potenciális mögöttes okok kimutatására, a Lab Tests Online magyarázza. Ha bármilyen típusú DHEA-kiegészítést szed, akkor mesterségesen emelkedett DHEA-szulfátszintet vehet fel. A DHEA-szulfát teszt eredményeinek értelmezése kissé változhat a tesztelést végző laboratóriumtól függően, a Medline Plus megjegyzi.