Jobb a súlyemelés, vagy a kardio fogyni?

A zsírvesztés az egyik leggyakoribb ok, amit az emberek gyakorolnak. Nem csoda, hogy egy erősen megvitatott és tanulmányozott téma az a formája, melynek segítségével a legtöbb súlyt elvesztheti. Általában az összes gyakorlatot két fő kategóriába lehet sorolni: az edzést – a súlyemelést a leggyakoribb formában – és a kardio. Melyik formában elveszíti a legnagyobb súlyt, nem könnyű kérdés megválaszolni.

Amikor a fogyásról van szó, az összetévesztés közös forrása a “zsír” szó. Fontos megjegyezni, hogy nagy a különbség az étkezési zsír és a testzsír között. A zsírt, amit eszel, étrendi zsírt éget el, míg a zsír, amely összegyűlik a midsection körül, a szervezet módja az összes felesleges kalória tárolására, függetlenül attól, hogy milyen ételből származnak. Ha nem gyakorol, teste körülbelül 50/50 arányban működik a szénhidrát és a zsír között. A kardio azonban a testét jobban megégeti az étkezési zsírból. Frusztránsan ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy több testzsírt veszítesz.

Igaz, hogy felesleges kalóriákat égethet fel, ami csökkenti a testzsír mennyiségét, egy futásig – de ez a hatás csak néhány óráig tart. A súlyemelés azonban arra kényszeríti a szervezetet, hogy egy rendkívül kívánatos állapotba kerüljön, amelyet túlzottan oxigénfelhasználásnak (EPOC) követnek. Néha az utóégés hatásának nevezik, ez arra utal, hogy egy jól megtervezett súlyemelő program az edzés után akár 24 órán keresztül felesleges kalóriákat is fel tud égetni.

A cardiovascularis program megtervezésekor a legfontosabb tényező, hogy milyen típusú kardio fog működni. A gyakori egyensúlyi kardio, amely egy hosszú ideig ugyanolyan ütemben működik, nem lehet a legjobb megoldás. Ehelyett a nagy intenzitású intervallumképzés, vagy a HIIT egyre népszerűbbé vált fogyás lehetőségként. A HIIT képes arra, hogy ne csak több kalóriát éget, mint a stabil állapotot, de ezt az idő mintegy felében.

Nem minden súlyemelő egyenlő. Ha a cél az, hogy lefogy, ragaszkodni a nagy összetett felvonók, mint a húzópisztoly guggolás. Ezek a gyakorlatok aktiválják a legtöbb izomrostot, ami a szervezetben több kalóriát éget el az üzemanyag számára, segít megszabadulni a felesleges zsírból. A pad press, deadlifts és a military press szintén összetett felvonók, amelyek elindíthatják az anyagcserét.

A maximális előnyök érdekében próbáld meg kombinálni a kardiót és a felvonókat úgy, hogy az állványokat a készletek között körülbelül egy percig tartva megtartja szívritmusát. Ennek egyik módja egy körprogram használata. A lánc számos összetett gyakorlatot tartalmaz, és minden fontosabb izomcsoportot eltalál, gyorsan mozog egymás között. Mindazonáltal tartsa szem előtt, hogy az emelés nem fogja Önnek a szív-és érrendszeri képzés szív-egészségügyi előnyeit. Emiatt érdemes mindkét módszert bevinnie a heti rutinba. Például, kedden és csütörtökön kedden, szerdán és pénteken emelheted fel.

Zavartság a zsírban

Az After-Burn effektus

Cardio stílus

A jobb felvonók

Az egyensúly megtalálása