A kardamom olyan stimuláns, mint a koffein?

A kardamom enyhe stimuláns, de a közelben nincs olyan erős, mint a koffein. Érzékeny emberek érzik ösztönző hatását, de a legtöbb ember többet kap a kardamomtól, élvezi az ízét az indiai vagy a közel-keleti főzésben, illatában aromákban és aromaterápiában. Mielőtt kardamomot használna az egészségi állapot kezelésére, forduljon orvosához.

Eredet

A kardamom, amelynek latin neve Elletaria cardamomum, tagja a gyömbércsaládnak. A növény déli Indiából származik, és Kínában és Délkelet-Ázsiában is növekszik. A virágzó növények lila-vénás levelek eléri a 20 méter magas. A magvak betakarítása és szárítása főzéshez és hagyományos gyógyszerekhez. Mind a kínai orvoslás, mind az indiai ayurvédikus rendszer magába foglalja a kardamomot.

A stimuláns nevű Cineole

A kardamom a cineole, a központi idegrendszert stimuláló anyag enyhe stimulánsává válik. Az aficionados azt állítja, hogy élesen gondolkodik, segít emésztést, javítja az életerőt és növeli a vérkeringést, bár nincs ilyen klinikai kutatás. A cineole is antiszeptikus, amely megöli a rossz leheletet okozó baktériumokat.

Egy afrodiziákum

Az ősi románok, a görögök, az arabok és az egyiptomiak ösztönzőként hivatkoztak a kardamom afrodiziákum-erejére. A fűszereket szerelmes bájitalokba építették, és az Arab Éjszakákban említették. Egyes keleti kultúrák továbbra is a kardamomot védik az impotencia ellen.

Egyéb egészségügyi előnyök

A kardamomot többféleképpen használják a gyógynövényekben. A hörghurut és az asztmás betegek számára előnyös, mivel javítja a tüdőt. Vannak, akik a húgyhólyag és a vesék tisztítására és a koffein detoxálására használják. A kínai orvoslásban a fűszer a gyomorhoz és a tüdőhöz kapcsolódik, és a hasmenés és a hányás megakadályozására használják, különösen a gyermekeknél. A terhes nők hasznosnak bizonyulhatnak a reggeli betegség enyhítésében.

Próbálja meg a kardamomot édes és ízletes ételekbe. Az indiánok a földi hüvelyeket a curryban használják. Az arabok kávét, cukrot, sáfrányot és szegfűszeleteket használnak. A kardamom a pudingok, sütemények és krém brulee mellett is jó.

Főzés kardamommal