A gyors égő szénhidrát listája

A szénhidrátok elengedhetetlenek a jó táplálkozáshoz és elsődleges energiaforrásnak tekinthetők. Az egészséges táplálkozás kulcsa a “jó” és a “rossz” szénhidrátok közötti különbség ismerete. Az egyszerű szénhidrátok felszívódnak, lebomlanak és gyorsabban égnek el a testénél, mint a komplex szénhidrátok, ezáltal hatástalan forrást jelentenek a hosszú távú energia számára. Próbáld meg korlátozni az egyszerűen szénhidrátos ételeket, amelyeket eszel.

Az egyszerű szénhidrátokat vagy gyorsan leégett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek, amelyek fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A tej például kalciumot tartalmaz, amely elengedhetetlen a növekedéshez és a csontok fejlődéséhez. A sovány vagy alacsony zsírtartalmú tej kiválasztása csökkenti a kalória és a zsír mennyiségét, ami segíthet megóvni a súlyt. Az egyszerű szénhidrát-laktózt tartalmazó tejtermékek közé tartoznak a sajtok és a joghurtok.

Sok gyümölcs a szénhidrát fruktózt tartalmazza kémiai szerkezetében, ami egyszerű szénhidrátot jelent. A tejtermékekhez hasonlóan a gyümölcsök olyan tápértéket biztosítanak, amely meghaladja a finomított cukor szénhidrátokat. Ha hyperglykaemiás cukorbeteg vagy, akkor óvatosnak kell lennie arra, hogy túl sok gyümölcsöt enni, ami gazdag fruktózt tartalmaz, mivel ezek a vércukorszintek tüskéjéhez vezethetnek. Az eper, a málna, a szilva, a körte, a grapefruit, a banán, a cseresznye és az alma gyors égésű szénhidrátot tartalmaz.

Az egyszerű asztali cukrot egyszerű szénhidrátnak tekintik, mivel szacharózt tartalmaz. Ez a fajta cukor azonnal felszívódik a fogyasztás után, és közel azonnali energia-feltöltést biztosít. A szacharóz gyakori a sportitalokban, gabonafélékben és zselékben. Az ilyen típusú szénhidráttartalmú élelmiszereket szelektíven kell fogyasztani. Az élelmiszerekben, például szirupban, melaszban és édesítőszerekben jellemzően egy másik típusú cukor a dextróz. Ez a finomított cukor nem tartalmaz tápértéket, és gyakran fogyaszt és gyakran feleslegessé teheti a súlygyarapodást.

A cukorkák vitathatatlanul a legrosszabb típusú egyszerű szénhidrátok. A cukorka sütemények, sütemények, csokoládé, sütemények és keménycukor mind tartalmaznak olyan feldolgozott cukrokat, amelyek nem tartalmaznak tápértéket, és rendszeresen fogyasztják a súlygyarapodást. A nagy mennyiségű cukrot tartalmazó feldolgozott élelmiszerek közé tartozik a fehér kenyér, keksz és egyéb fehérliszt termékek, valamint a szóda és a gyümölcsitalok.

Tejtermékek

Gyümölcsök

Cukor

Feldolgozott ételek