Vas kiegészítők és szoptatás

A szoptatás a legjobb az anyák és csecsemőik számára, sok hatóság szerint, köztük az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma. De egyes anyukák aggódhatnak, hogy nem kapnak elegendő tápanyagot, hogy átadják a csecsemőiknek. Az egyik fontos tápanyag a vas, amely elősegíti az egészséges agyműködést és a sejtek oxigenizációját. Annak tudatában, hogy egy normális táplálék elegendő mennyiségű vasat vagy kiegészítőt tartalmaz-e, segíteni tud egy új anya jó kezdésében.

A vas fontossága

A vasnak szüksége van arra, hogy a hemoglobint, amely oxigént kering a vérben a szervezet sejtjeinél, mondja Dr. William Sears gyermekorvos. Anélkül, hogy elegendő lenne a vas, a vörösvérsejtek nem hordoznak elég oxigént a létfontosságú szervekhez és izmokhoz. A vas fontos szerepet játszik az agy működésében és fejlődésében is, a neurotranszmitterek, amelyek az egyik idegtől a másikig terjedő üzeneteket hordoznak, elegendő vasnak kellenek ahhoz, hogy megfelelően működjenek.

Vas szükségletek csecsemők és anyák számára

Az emberek különböző mennyiségű vasat igényelnek az életük különböző pontjain. Például egy csecsemő kapja és tárolja vasat az anyjától, miközben még mindig az anyaméhben van, és olyan nagy mennyiségű szarvasmarha született, amely legalább hat hónapig tarthat, Dr. Sears szerint. Hat hónap elteltével a baba jelentős vasárui elkezdenek csökkenni, gyermekorvosuk akkor ellenőrizheti a baba hemoglobin szintjét, a vasnak szüksége van az Ön számára is. Vérveszteséget szül a szülés és öt-hat héttel később. Lehet, hogy kicsit anémiás, a “Parenting” magazin szerint. Egy olyan nő, aki kizárólag szoptat, általában nem menstruálja, ezért nem vesztette el a vért és nem igényel annyi vasat.

Vas kiegészítők szoptatott csecsemők számára

“Az emberi anyatej viszonylag kis mennyiségű vasat tartalmaz, de nagyon jól felszívódik, ezért a szoptatott babáknak ritkán van szükségük vas-kiegészítőkre” – mondja Dr. Sears, sőt, vas-kiegészítők és vas-dúsított élelmiszerek bevezetésével, különösen a baba első hat hónapjában , Valójában csökkentheti a baba természetes vasfelszívódásának hatékonyságát, a KellyMom weboldala Laktációs tanácsadója, Kelly Bonyata szerint.

Vas kiegészítők a szoptatás nőknek

Ha egészséges étrendet eszel, a vitamin-kiegészítők nem szükségesek. A gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű kenyér és a gabonafélék, a kalciumban gazdag tejtermékek és a fehérje-gazdag élelmiszerek, például a húsok, a halak és a hüvelyesek kiegyensúlyozott étrendjének megfelelő mennyiségű alapvető tápanyagot kell biztosítania. “A napi vasnak az ételtől való elszívása előnyösebb a vas kiegészítők kivételével, amelyek néha hasi kellemetlenséget és székrekedést okoznak” – mondja Dr. Sears.

Vas-gazdag élelmiszerek

Dr. Andrew Weil, a szerző és az integratív orvos szakembere számos különböző élelmiszert javasol a vas szintjének fenntartására vagy növelésére, beleértve a vörös húsokat, a csirkét és a halat, a teljes kiőrlésű gabonát, a babot, az aszalt szilvát és a zöld leveleket, mint a káposzta és a cseresznye. Más élelmiszerek – a C-vitaminnal vagy az erjesztett ételekkel – például a joghurtot és a savanyú káposztát – tartalmazó gyümölcsök és zöldségek – ténylegesen növelik a vas felszívódását, ezért ételt kell fogyasztani vasban gazdag ételekkel. Dr. Weil azt is javasolja, hogy elkerüljék az olyan élelmiszereket, amelyek akadályozhatják a vas felszívódását, beleértve a koffeinmentes italokat, a tojásokat, a tejet és a korpát.

Ellenőrizze egészségügyi szakembere előtt a vas kiegészítőjét, a Mayo Clinic tanácsot ad. Nagy mennyiségű táplálékkiegészítőt szedni a szoptatás során káros lehet Önre vagy a csecsemőre.

óvintézkedések